Tilbake

Skomakerhuset

Skomakerhuset

Skomakerhuset lå på motsatt side av Verksveien bare 60 - 70 meter fra Düvelgården før det ble flyttet til Øra høsten 2009. Eiendommen heter Haugløkka og omfatter hele området der det nå er bygd omsorgsboliger. Fram til slutten av 1800-tallet tilhørte eiendommen Rakkestad sag og var antagelig bebodd av "strandsittere" som arbeidet på sagbrukene.

I 1889 ble Haugløkka kjøpt av Kristen Thorsen, en skomaker fra Holla i Telemark. Han giftet seg med Karoline Pedersdatter fra Skotselv hvor de også valgte å bosette seg. Sønnen, Kristian Thorsen, valgte å gå i farens fotspor som skomaker, og i 1938 overtok han som eier av huset og drev skomakerverkstedet videre helt fram til midten av 1960-tallet.

Kristian Thorsen satte opp nye hus på Haugløkka. En hovedbygning i sveitserstil ble bygget på 1890-tallet, og i 1910 ble en eldre, laftet tømmerbygning flyttet dit fra Piggerud, en husmannsplass under gården Myre. I denne bygningen ble det innredet skomakerverksted, og det er denne bygningen som ble flyttet over til Düvelgården på Øra. Resten av bebyggelsen på Haugløkka var i så dårlig forfatning at det ikke var mulig å ta vare på det.

Den gamle husmannsstua, som i mange år ble brukt som skomakerverksted ble reddet. Bygningen ble flyttet og satt i stand av Düvelgårdens Venner. Skomakerverkstedet er restaurert, til dels med redskap som har tilhørt Kristian Thorsen, men i det vesentlige med redskap og utstyr fra andre lokale givere.

 

I resten av bygget er det utstilt ovner og ovnsplater fra Hassel Jernverk.

Nå er Düvelgårdens Venner i ferd med å innrede 2. etasje for å øke Düvelgårdens utstillingsareal.

 

 

12013-09-14-1349359620
p1030700
p1030799